Sunday, 27 October 2013

ku merindu..

hai oulss...
siyes aku rndu gler nk berblogging,blogwalking bagai smua ni..
tp thap kemalasan aku berada di tahap dewa.siyes wei!!blog aku sndiri da berbulan aku xbkak.
tp blog kak aty,kak mimy, mmg aku akan stalk tiap mnggu.heeee..=) tegar gler..

skrg ni da strt semesta terkhir kn..so,hdup ni mkinlah terkejar2 mase.
ok,skrg aku stuju ble org ckp final year is a killer year!haha..matik weiii..

eh,sbnrnye aku xde bnda pn nk cte utk post ni..
sje nk bgth korg yg aku mcm da xde mse nk update blog.(bajet de org hit aku tiap hari lak knnn..)
so, harap maaf ye..
pe pn,aku akn cbe gak utk mncuri mase yg ade utk update blog usang ni..

n most of all..aku rndu geng2 gojes.lme gler x ikut gathering diorg weii..(nages japp..T_T)
smpai aku rse kewujudan aku dlm grop tu msh disedari ataupn tidak?haha..
xpelah...yg penting,aku saaaayang group gojes mojes tu.
sbar ye..abez study nnt mmg cnfirm xkn miss tiap kali gather2 ni..(berazam gler ni!)

ok,nitez oullss..
bye2..

Wednesday, 18 September 2013

korang yakin ke dengan air yang korang minum?

bismillah..
tb2 lak wt tajuk ala2 ilmiah gini kan..sblm tu aku mnt maaf kalau ade tersalah info ke hape ke.kot2 blog aku ni tb2 ade pkar nutrisi ke,doktor ke yg bace n hentam,aku trime..ilmu kne kongsi kan..kalau salah leh betulkn.

secare jujurnye,my mom adlh org yg concern about water health kt umah ktorg sjak ktorg kcik lg.so,nk dikira sejak kecik lbh kurang 5 water filter my mom da beli.tapi adakah air yg ktorg mnum bersih??haa...
terbaru my mom gne satu jenama ni.agak popular d Malaysia.so,kte pn yakinlah kan.then...one day, i start googling n reading some journal.i found that...(suspen sket)

air yg kte mnum tidaklah sebersih yang di sangka.YES!so,bear start my research about this issue.byk fakta2 yg amat mngejutkn diri ni.air yg kte sangka bersih n jernih tu sbnrnye tidaklah sebaek yg d sangka.we called it as "air sakit"
ok..ni adalah buktinye.
ape kandungan air sakit ni?
here they are!

stakat hari ini,kt Malaysia cuma ade 2 penapis air yang betul2 bersih.which is Eken Bio pure and Coway.yes..this 2 only.aku sndiri dah tgk ujian air ke atas air yg aku mnum kt umah hari2 tu.scary!!terdapt lbh dr 40juta bahan terlarut dlm air yg aku minum.ujian ni leh d buat menggunakan TDS (Total Dissolved Solid)

ni pulak sistem air bio pure by Elken.

korg pernah dgr cmni x? "buat ape nk air bersih2,nnt xde khasiat dah.".ok..utk mnjawab persoaln tu,back to sains,apekah kegunaan air didalam tubuh bdn kite?air dlm bdn berfungsi sebagai 'transporter' shaja.sgalae mineral sebaiknye dtg dr sumber sayuran dan buahan yg kita makan.percaye atau x,sbnrnye kalau bdn kte terlebih mineral pn xelok utk buah pinggang kita.buah pinggang kita kalau xmampu nk memproses lebihan mineral,mmpu mngakibatkn kegagalan buah pinggang.sbb tu jugaklah kt Malaysia makin byk pusat dialisis n salah satu puncanye adalah AIR.

terbaru ade kes, bdk 9 tahun da kne dialisis buah pinggang.salah satu punca sbb terlalu byk mkn junk food n of course d other course is from water they consume.anak sedara aku pn ade yg da kne sakit buah pingang pdahal umur baru 7 tahun.mak dia mmg guna air direct dr paip je.no water filter at all.

kalau sesiapa ade water filter kt rumah,cbe check logo ni.im sure ade..

tapi siapa yg kt filter dia ade logo ni?

ape dia WQA ni?diorg ni adlh pakar yg membuat kajian air di seluruh dunia.S-300 adlh yg terbaek kt Maaysia.Untuk mndapatkn standard ni perlu lulus dlm 15 ujian.Elken stakat ni mmg da lulus.stakat ni hanya terdapat 4 syarikat di seluruh dunia yg mndapat persijilan EMas S-300.

* ni data 2 tahun lepas.recently, terdapat 50,000 org di Malaysia yang membuat dialisis buah pinggang.


sebenarnye,byk lagi aku nk cite pasal issue ni.so,kpd korg yg concern about this issue,kindly leave your comment.kalau ade byk request n feedback,insyallah aku akan smbung lg psal issue yg pada aku sgt penting cmni.

attention to all yang nak number tukang urut i tu..

sorry..
sbb still ade lg emel yg masuk utk mntk nmber tukang urut aku tme pntang tu..
so, again i share with u guys..
kindly go to this link to view the nmber..
emel aku ni nah npe lak xleh nk compose.stress!

sekian..=)

http://eibubearlife.blogspot.com/2013/06/harap-maklum.html

Monday, 9 September 2013

perkembangan NUR QALEESYA IZARA at 1 years 5 month

rse skejap lak anak aku da besar.
dlu hitam legam je mse mle2 kaur.skrang da cerah cket.haha..
skrg qaleesya da mkin pndai wt mcm2.
and as usual,qaleesya msh lg d jage oleh my mom.(thanx mummy..u r d greatest mom!)

qaleesya da pndai jln sblm dia masuk setahun.mybe dia fhm kot xkn nk nenek dia dkung je.hehe..
aku dlu slalu encourage dia utk jln.strt dia 10m aku da encourage dia.(wlupn xberjaye mmbeli FP lion yg aku idamkan tu).
qaleesya kalau kt umah dgn nenek dia,dia behave je.xde pn nk ngade sgt.tp kalau ade atok dia,mmg atok dia r mngse mntk dukung.skrg qaleesya kalau ptg kena bw dia jln2 tgk ayam keliling kmpung.pastu nnt dia wt bunyi 'kurr..kurr.." pnggil ayam tu.kalau nmpk kucing tepi jln,dia ckp "meow!".nmpk anjing pn dia ckp meow gak.hahah..
qaleesya pn da byk sbut perkataan mcm 'nenek','emir','kut= ikut','tuh=jatuh'.n byk lagi r.mostly satu patah perkataan je r.kalau aku tnye "qaleesya,ok x cmni?".nnt dia ckp 'k!'.hahah..
qaleesya da fhm ayat suruhan cket2.contohnye ble da bkak baju dia,aku akan suh dia letak baju kotor kt bakul basuhan.alhamdulillah r.skrg da jd habit dia.kdg2 xyah suruh pn dia automaticly g letak sndiri.yg ade tu,kdg2 aku suh dia amek pmpers dia kt dlm bilik.dia akan g msuk bilik n amek pmper dia.pastu kne puji n tepuk tgn r.kre kte mcm encourage dia wt bnda yg btul.

lg?err..qaleesya msh refuse utk hsap btol susu.xtau npe.aku g krja pn dia snggup xnk hsap btol.mnum air soya dlm tin yg less sugar tu je buh dlm cwn yg ade pemegang kanan kiri n straw tu.aku blk br r menggomol aku sepuasnye.aritu da tukar puting yg lg pnjng (aku gne pigeon perisaltik plus,puting dia pendek) tp qaleesya mcm hsap maen2 gak.so,pasni kne latih blk hsap dlm btol.qaleesya kn da besar.nk jd kak long xlme lg.eh?haha...

ape pn,smoga nur qaleesya izara mmbesar dgn sihat dan bijak serta  mnjadi anak yg solehah.insyallah..

kisah aku dan P1 internet

dulu,pd aku internet ni bknlah satu bentuk keperluan yg amat diperlukan
tp sjak aku ni da jd student yg duk terpinggir dr kwn2 skelas,so..internet r yg mnghubungkn aku dgn diorg in term of group work..tmbh lak uitm skrg bkn maen smua bnda nk post2 je kt i-learn.smpaikn test pn wt on9.betapa cptnye mase berubah..kalau xde tenet,mmg xdaye aku nk g cc duk on9 je.dah ler mahal.

sblm ni tme aku blaja kt dungun,aku gne bodband celcom je sbb kt dungun tu celcom d only line yg can perform faster.haha..(tp xde r faster mane pn).then ble da abez kt dungun,aku pn terminate bodband celcom tu n xde r gne tenet mse duk umah ni.ble da strt msuk klas utk dgree,aku tercari2 gak nk pkai tenet ape.sbb bodband pny dongle tu lak aku da let go kt angah.hehe..so riki pny riki,aku terlalu kt booth p1 mse aku tgh shooping brg dpur kt carrefour.tme tu diorg tgh wt promosi.ingt lg,aku trus sign up 31/12/2011..then promoter tu ckp,kne ikat kontrak setahun.kalau terminate between that,kne penalty.aku pns etia r dgn p1 ni wlupn line dia xde r superb mne pn mse tahun 2012 tu.da tu,dlm sbulan mst ade sehari dua yg xde line.stress i tau!

pastu da lme2 mle r fedup dgn p1 ni..then bln 4 haritu aku sje r jln2 usha unifi lak kt tM point.tme tu aku ikut hubby ade urusan kerja kt bukit jalil,sje r mnyinggah kt tM point tu tny nk psang unifi.stelah kira2,sbulan baru rm149 termasuk tv,aku pn trus isi borang.hhaha(xmenyabor ko kan.)tp sblm tu aku da mntk advce dr angah either perlu atau x utk aku psang unifi ni.then sbagai penasihat di raja aku,angah ckp go on je.as long aku ptong astro kt umah tu.ahha..

then bln 5 org tM dtg wt pemasangan.ko tau je r,aku ni duk umah kampung.umah pn maen lot2 je.xde nmber.lot uamh aku je ade lbh 20 umah.pening gak r org tM tu mle2.aku smpai kne refer kt 3 tM point smate2 nk justify umah aku ni kt mne so that diorg tau kt mne port unifi yg terdekat.err..fhm kn?aku siap g tM point yg kat shah alam tu utk explain umah aku yg mne.tu pn diorg xfhm bhase.siap tnye jiran sblh umah yg spang unifi,cmne diorg pny alamat.(gigih gler tme tu).dlm 2weeks gak aku pny ni kne hold,tp last2 aku dpt jiran aku pny nmber tepon unifi,diorg check,trus lusa tu dtg psang.well done tM point bukit jalil.sgt efisen kerja anda compare to kota kemuning n shah alam.

so,skrg nk bgth yg umah saya da ade unifi.laju wooo..slmt tggl p1.ckuplah khidmat anda bersme sy.haha..tp sbnrnye aku br je terminate p1 tu sbb asyk lupe + malas nk g terminate.haha..so,xpsal2 kne byr tunggakan dkat 300++.bil diorg jalan hokey wlupn khidmat da d potong sbb xbyr bil.so kpd korg2 d luar sne,nasihat sy..kalau anda gunakan p1,sila jelaskn byrn bil anda dgn cun.p1 ni kalau bil tertunggak more than 3 month nme trus naek kt CTOS n bank ngare.dlu mse sje chck CTOS kt bgunan diorg kt kL tu,ade sorg pmpuan ni dtg nk clearkn nme dia sbb kne CTOS dgn p1.haha..xpsal2 je.laen r ko wt loan lbh 20k ke..ni hutang br 400++ pn da kne CTOS.cian dia..(aku bkn nk burukkn p1 apetah lg memboikot diorg)

ape pn,terima kasih p1 sbb mmberi khdimat yg agak baek spnjng bersme sy wlupn xde r baek sgt.haha..so,to unifi..pliz be nice with me.da r kontrak ko 2 tahun!hahahha..hamek kau!

Sunday, 8 September 2013

my final sem as dgree student

bismillah..
alhamdulillah,hari ni bermulalah kelas prtme semesta yg terakhir ni..
klas bear sem ni smuanye strt kul 11.30 s,pai 4.30 ptg.
no more morning klas..hahahha(gelak jahat)

pg td bgun kul 8 siapkn baju qaleesya n msak air mndi dia.(ye,..anak sy masih mndi air panas.)
then kul 9.00 tu tb2 dia mrengek lak..mybe sbb tgk ibu dia xde.
bear da siap2 mndi tu,bear susukn dia sedas dlu sblm bersiap g kelas.
dlm 9.30 gitu br bear gerak.tu pn dia melalak2 nk ikut smbil tgn dia tepuk dada suh bw dia.
ok..sedih r plak..
i said to her " ibu nk g blaja ni.qaleesya duk dgn nenek tau.xnak notty2.dgr ckp nenek.nnt ptg ibu blk,kte jln2 tgk ayam." ni lerr ayat yg biase aku ckp kalau nk g kelas.so,ptg nnt blk kne r bw dia round kampung tgk ayam.

currently bear tgh mnghupdate blog ni dlm kelas.
lecturer plak xde.mmg sronok sgtlah kan..
sem lpas first week strt klas mmg  bear x g smua klas.tp smua2 klas tu r first week da strt.
ni sem last ni da smgt nk msuk klas,lec plak xde.

eh,pe ko merepk ni bear?
xilmiah langsung..
ok,next tme update story laen lak.
rse nk muntah kn ko bce blog aku ni..hahahah

Thursday, 5 September 2013

alkisahnye bila diri mngade2??

hahaha..
salam satu Malaysia smua..
gler ko lme mnyepi mne ko g bear oi??
raye pn lngsung xhupdate..muahuahua..(eh?ade ke yg intai blog aku ni?)

ok..alkisahnye,sjak bln puase ai is bz dgn bz mngada2 jual roti john dpn rumah..
alhamdulillah r..ade gak untung cket2.
puase ke 28 tu mmg da last niaga..fokus nk kemas umah.
ble da kemas rumah,mmg xde mse lngsung nk berlaman sosial ni.
tmbh lak tme tu tenet da kne potong.(ciss!ni smua p1 pnye psal..)cte p1 ni pn aku nk share gak entri2 yg laen.tp next tme r ye.(tgk,byk gler story terpendam)

ble da rye smnggu,ai is bosan duk umah smentara menunggu strt klas bln 9.so,ai decide kengkonon nk berkerja part tme.."ko kje ape bear?"..haha..tu kte cte nnt2 gak ye..(bajet gler kannnn..)

entri kali ni br nk warming up dlu..
nk cte kisah aku yg mngada2 tukar pasword my baby blog ni..
pastu da ko tukar,ko xupdate berbulan2,mmg sah r ko xkn ingt kn!!haha..pdan mke!
td knon nk update tgh hari,tp sbb da lupe,kte wt r pg2 bute cmni..knon nk ketenteraman.muahuahua..
so,da reset blk my pasword..
smoga xlupe lg..

p/s : ade x kt sini blogger yg mcm sy?lupe pasword blog?rse nk nages knnnn????T_T

Sunday, 14 July 2013

cheesekut = berakhirnye semesta 5 utk diriku

alhamdulillah..
14 july 2013 last paper utk aku semesta ni..
slth mngharungi 7 paper final..(peritnye rse..)
akhirnye bebas..haha..

tme tgh final ni gak r fenomena cheesekut menular kt geng mommies gojes.
nages hokey aku nengok masing2 up entry cheeskut pelbagai version yg diorg wt
nages sbb aku xleh nk curi mse utk wt bnda yg xmspai 30 minit pn utk disiapkn..(ke ko yg mls bear?)

dan td..abez je paper,trus berdesup g giant cri deluxe cracker..
brg2 slebihnye aku da bli siap2 mlm semalam.rzeki aku agaknye,creame cheese tgh murah kt AEON BIG.yeahh!!huhu
smpai umah dlm kul 4 trus poyo2 amek mixer bagai..(feeling2 chef jap)
sblm tu aku kenalkn dulu bahan2nye.
*kredit tu kak nadt.
.boleh link trus ke blog dia utk lngkah2 seterusnye yg lbh details...cheesekut process

tp bear gne creame cheese philadelphia..yg dikatakan lbh sdap n cheezy..huhu..
bear wt2 siap terus simpan kt freezer..pas buke td bukak trus potong..(xsbar tol)
see...
so..inilah hasilnye..

siyes rse nk lompat bintang!hoyeahh
hahahah..

ok,xsbar nk tggu mummy blk dr jhor esok.
nk bg mummy n ayah rse air tgnku ini..
hahaha..

sekian


p/s : semoga sem ni dpt dpt result yg terbaek.byk btul dugaan semesta ni..

Thursday, 11 July 2013

kisah aku yg baran vs cengeng part 2

ok,kte smbung blk kisah yg xbrape nk sronok ni..more to syok sndiri sbnrnye..xpe r,da nme blog sndiri kn,hentam je r nk tulis ape pn.back to my story..err,aku ni bekeng?mungkin gak r kn..huhu..tp dlm bekeng aku,sbnrnye aku ni cengeng!yup,aku mudah kalah dgn air mate..

latest story,aku bergaduh mulut n maen perang2 komen kt fb dgn bdk klas.xtau r ape bnda yg diorg xpuas ati sgt ckp mulut aku kurang ajar r,juah r,ape bnda ntah..gadoh lak dgn bdk laki yg umrnye tua stahun dr aku.ok??imagine that!!aku yg xmatured atau laki tu yg nk ngalahkn pmpuan?huhu..nseb baek tme gadoh tu tgh mid term break.xde r nk hadap muke ke hape kn..n spnjng gadoh tu mmg aku tegar gler.duk pertahankn diri aku yg aku rse xslh..tp ble da mkin truk n aku xnk jd mnusia yg mementingkn diri,aku msg bdk laki tu mnt maaf..smbil nages2 aku type msg.nages bkn hape,nages sbb npe r aku nk kne jd bodoh berdepan dgn masalah yg xmatang cmni.srius xmatang langsung.spnjng gadoh 4 hari tu,laki aku prasan yg mood aku down,pastu mke mc nk nages,ha..nmpk x?kental2 aku pn ttap ade lembutnye..huhu

ape bnda yg aku cengeng ek?err..kalau gado dgn suami pn aku cengeng.(eh?br kawin da gado?).haha..normal r..sdangkn lidah lagi tergigit..aku akn nages sbb aku cbe utk xnk melawan..so,aku gnekan air mate utk lembutkn hati aku n hati suami.(kre tips gak tu..hehe).ble aku nages,suami akan slow down n pujuk blk.stakt ni leh di kire sblh tgn lg r aku nages gado dgn suami.yg gadoh maen2 xleh nk kre..haha..sbb ktorg ske maen gadoh2 pastu snyap 20 minit then pndang mke masing2 n gelak.haha..(xbest tau gadoh lame2)

dulu tme kecik2 aku kategori cengeng..sbb anak bongsu kan.(ke aku je ank bongsu yg cengeng?).hehe..ade skali tu,angah nk kuar naek kreta..dia ajak aku n akak.tp sbb tme tu aku br mandi n terkedek2 nk pkai baju,angah tinggalkn je aku..berlari aku mngejar dr bilik..sudahnye asap kreta pn xdpt tgk.tme tu msuk blik trus nages.rse mcm angah xsyg kt aku..angah syg kakak lbh dr aku..(huhu..bdk2 pny feeling kn.)
tp ble da besar,aku sedar yg angah sygkn ktogr sma rate.as a proof,angah blikn qaleesya stroller as prsent..n belikn kakak boucer which is harge haruslah lbh kurg.(yeke ngah?ke akak lg mahal?)haha..tgk,sygnye angah aku kt adik2 pmpuan dia..(syg angah sesangat).

tb2 xtau lak nk abezkn entri cmne..haha
pe pn,aku yakin rmai je org kt laur sne yg lbh kurang aku..punya rse baran n cengeng at the same time.that normal..tp,ade x sape2 ade tip nk elakkn rse baran tu.lg2 kte sbgai isteri ni kne lbh cool down..da nme pn syurga d bwh telapak kaki suami kate ko..anyone with a great tips??jgn malu2 drop a comment..

Wednesday, 10 July 2013

kisah aku yg baran vs cengeng

bismillah...
sbelum teruskn lg entri nnt,nk mohon maaf n harap entri ni x mendatangkn kesan buruk ke atas pndangan org kt aku..bkn niat nk membuka aib diri or ape,skadar berkongsi n meminta pndapat..
ewahh..skema giler ayat kau bear!!

ok..
aku ni xtau r ktegori mnusia yg cmne..
aku rse aku ni chill je kot..wt hal sndiri,ber huha2 dgn kengkawan yg satu geng,easy going person..
melawak xtntu mase..
tp smpai satu thap aku prasan,aku ni baran orgnye..
knape?ntah..mngkin ble tahap sabar tu da berkurang n rse da xleh toleransi..

aku jarang mengamuk..(leh x nk sbut tantrum?)..haha..tp kalau aku da ngamok,aku sndiri xleh nk kontrol diri.ape kne ntah..ade saraf terputus agaknye..
zman skola mmg aku chill je..sbb skola harian kan..g skola blk umah mcm biase.
ble aku da start msuk u,aku prasaan aku mkin snang nk mrh..
kdg2 bnd kcik pn aku mrh..haha
contohnye,klu duk sebilik tu..aku xske roomate aku duk usik brg2 aku atas meja study aku.mmg aku ngamok!hoho..(mst nyesal spe sbilik dgn aku)
lg?hmm..prnh de satu hari tu aku ngamok2 mrh akak snior yg sbilik dgn aku.
ingt lg..nm dia kak bad..

critenye,aku blk dr koko..pnat gler kot.(sbb pe ntah pnat,lupe lak)
pastu smentara tggu bilik mndi kosong, aku baring r kt dlm blik. (ko tau je r ptg2 mmg peak hour kt bilik mndi.que kan maen pnjng)
yg aku ni lak,xkn r nk baring atas ktil dgn bdan melekit2 kn..aku baring je r kt atas lntai beralaskn karpet biru pemberian mummy ku..(hancur da karpet tu).
tgh aku sdap nk take nap, dtg kak bad tu duk bsing2.mnyembang x beragak kuatnye!tme tu aku ni anti kelantan (maaf ye org kelantan) skrg x anti dahh...mmg lg r aku panas.haha..panas sbb aku xfhm ape bnda dia bsingkn n xfhm npe dia mst nk cte kuat2.haha..aku tahan je mule2 tu,ble da agak dkat 15 minit menyembang mcm ribut,trus aku yg dlm keadaan separa mamai tu sound dia."DIAMLAH!!MEMEKAK JE!.haaa...leh byg x?time tu mmg kuat gler aku jerit.al maklumlah, kt skola dlu pgang title ketua plantun terbaek KRS.haha..tp xde r aku jerit mcm ketua komander bg arahan.poyo nmenye tu! then kak bad tu trus sentap n senyap.aku lak,leh smbung blk tdo.haha..bengong tol tme tu..nseb r room mate yg sorg lg tu fhm,dia bisik2 kt kak bad "dia penat tu kak bad,jgn bising2".(thanx apad sbb memahami).hoho..mengimbau betul r..

aku ni ketegori mlwan senior.xtau npe..sbb aku rse snior aku smua poyo kot.bajet2..haha..tp yg aku syg,mmg aku syg btul.siap bg coklat bunga bagai.ade skali tu tme final exam,aku duk maen ligan dgn kwn sorg tu kt tgh2 kolej.pastu de snior yg duk atas jerit suh diam.aku stop ligan kwan aku,berdiri kt tgh2 kolej tu smbil jerit "stakat sound x tnjuk muke xyah r!!mcm ko sorg je nk amek exam,berani turun r wei!".haha..(x beretika sungguh).tme tu aku xtau pn spe yg sound sbb aku tgk xde lak mke yg mrh tu tersmbul kt hall.dtg kwn aku yg sorg ni,dia ckp "wei..tu si izni r yg sound td tu".aku like....pedulik hape aku!.hahah...hemo..hemo..


eh,leh x kalau nk smbung next entri..qaleesya mengamok2 lak..(menurun ibunye ke hape ni?haha).
k,bye...(bajet mcm ade org bce je entri ko ni kn bear...)

Friday, 5 July 2013

study smart vs study hard seorg ibu

aku xtau r aku ni kategori study smart ke stdy hard..
yg pasti aku kategori study last minit..(huahuahuhaa)
sbbnye...awal2 sem mmg xde r aku gigih nk mmbace bku.
ble da strt study week,br terhegeh2 nk stdy kate ko..
bak kate org,'nk berak br gali lubang'

sem ni aku ade 8 subjek final..
pling byk kot dlm sjarah pendidikn aku slaen mse spm dlu ( aku amek 12sbjek,sje gedik kann)
bezanye blaja diploma dgn dgree ni..
mse mle2 aku amek final exam utk dgree,aku pny jwb soaln mcm wt karangan bhase melayu SPM.siap strech2 tgn sbb lenguh..haha
3jam tu mmg menulis je.pastu brhenti jap pk ayat,tulis lg smpai r wisel penamat.(aku bkn kategori bdk bijak,average je,kne pulun smpai abez)

tme study week,aku kne curi2 mse..xleh nk fokus 100%
sbb qaleesya pn sbuk nk stdy dgn aku skali.
so,kdg2 kne tggu dia tdo dlu..
cian hubby duk mlayan qaleesya je..
kdg2 aku stdy,pastu mcm xmsuk kpale,aku rest n maen dgn qaleesya jap
then br smbung blk..

eh?pe aku mrepek ni..
xtau nk ckp pe sbnrnye entry kali ni..
lbh pd merapu kot..
tp aku nk tnye r,cmne korg pny style stdy?
aku jns bce byk kali,pastu hafal
tu kre smart ke hard?
jom kongsi cre korg study..xkre r da 10 tahun berlalu ke sdang berlalu ke..
tp aku btul2 respect org kt luar tu yg ade ank kecik n msih gigih blaja smpai master atau pHD..
tabik spring woo...

p/s : aritu ade mnusia tweet dia ckp dpt dpt 4 flat kt uiTM mcm 2.5 je kt UIA/UKM..btul ke??rendah sgt ke thap student uitm ni smpai ade yg pk cmtu??bincangkn..


Wednesday, 3 July 2013

redhalah wahai hati..

cte panas dr oven..
mmg btul2 br kuar..
haishh..mulekan dgn bismillah dulu..


alkisahnye,aku br ler blk dr abez paper HR td..
hubby amek naek kete..siap bw qaleesya mnjemput ibunye yg blk exam..
ktorg g taman sentosa jap sbb hubby nk uruskn hal dia..
then blk lalu r dpn batu 6 tu..(area MARDI)
tme tu aku da letih gler..mlm xtdo.stdy kate ko...haha
qaleesya lak  tgh nk mnyusu,aku pn bg susu sedas smbil baringkn seat aku tu..
then tb2,ade bnyi batu hentam cermin depan kreta..tme tu lori bsar br mlepasi kreta ktorg
aku dgn laki aku mcm tergamam..smbil drve tu smbil check crmin..mmg ade  mcm crack cket..
then tb2 ade lori besar lg bpe tan ntah bw laju mcm lori td..bnyi hentam kt cermin lagi kuat!
laki aku siap ckp "allahuakbar!'.then dia trus ckp "syg,xnmpk jln.."
aku lak mcm mamai2 tme tu..qaleesya tgh sdap mnyusu.dpt byg x keadaan tme tu?
trus laki aku berhentikn kreta kt bahu jln n suruh aku kuar cpt2 dr kreta.(mcm cemas gler kn..?)
dah kuar tu,mmg bnyi crmin tu berderap2 makin retak!hoii..seriau ok!
laki aku tgk lori tu lak dah jauh,xsmpt amek nmber plat..pasrah!

then kol abg aku yg pomen tu..
tggu dia dkat 15min..
dia ckp leh bw..slow2 elak lubang..dia tnye ade insurce cermin x..
aku pndang laki aku,laki aku pndang aku..
blk check cver note,mmg xde..
naseb kau lah bear kn..
dugaan smua ni..
so,kne redha..

pe pn,aku brsyukur r sbb crmin tu xtrus berderai..
pling rsau kalau qaleesya yg kne..
sdih woo..
da r insurance dia tgh pending lg..hoho..
ble da kne cmni r br kte tau cmne prasaan org yg cermin kreta retak sribu tb2 ni..
dr kjadian ni,aku dpt bnyk pngajaran..

1.kalau renew insurance,make sure ade insurance cermin
2.jgn cemas kalau bnda ni berlaku..elakkn tekan brek emergency,tkot kreta atau lori blakng sondol.da jd hal laen lak..
3.pastikan gne cermind double layer!!ni penting..sbb kreta aku ni aku rse gne single layer je..kalau dble layer,insyallah stakt btu besar ibu jari ko xpape.crack je kot..

sekian..
jadi,tahun ni..beraya kurung dlm rumah jelah ye nak oii..
hahaha..
p/s: *ok,kne cri kerja part tme r bln puase ni..spe ade kerja ksong?

sang wira yg suke buat ktorg trbang duet..hoho..

Wednesday, 12 June 2013

betapa senangnye aku terpengaruh..


haa...tu dia bak hang..
xpasal2 aku pn terjebak drama tme mghrib2 ni..
hahah..
xpe,tgk drama tu leh,tp jgn smpai lalai menunaikn kewajipan.ye dok?
hehe..

speechless,tp mmg best.pastu kt umah aku pn duk ajak my mom,enck suami n ayah join sekaki..tme iklan trus berdesup solat.(tme solat xde r nk pk drama ni dah)

smua ni brpunca dr geng2 gojes yg duk up status #teduhankasih..
pastu dlm kelas lak kwn pn gempak2 ckp cte tu best.
ble tgk..kne lak watak mak tiri n kak tiri,trus fall in love yooouuu

p/s:spe kt sini tonton drama ni,sila angkat tgn..hehehe..

harap maklum

lpas aku up entri kisah aku berpantang,rmai duk comment kt blog aku duk mnt number tukang urut aku ni.kepada sesiapa yg mntk number cik ani org yg aku berurut tu,aku mnt maaf sbb wt dek je..kot2 ade yg tertunggu2 ke kn..bkn ape, aku mcm serba slh sbnrnye nk recommend dia kt korg2.kang ade yg korg xpuas ati,aku lak yg korg slhkn sbb duk recommend dia.tp pd aku,dia urut mmg best r..

bkn sngaje wt korg2 tggu aku emel or msg korg,tp aku tgh duk pk nk dptkn permission dr cik ani ni dulu..
so,pas dpt approval,br r aku leh bg nmber dia..
for those yg nk dptkn khidmat cik ani ni,leh strght kol dia ye..(sms mgkin x dilayan atas faktor usia)
kalau korg kol pn,agak2 r mse tu..jgn r kol tme2 org tgh msak ke,tgh wktu azan or solat ke..dia xske.

last week pn aku br je mnt dia dtg urut satu bdn.hoiiii..meletop2 bdn aii hokey!tp mmg sdap r bdn pastu.then cik ani duk tekan pusat aku dlm2 (xtau npe..dia x explain lak) n ckp "kuat denyutn ni".aku smpai skrg xfhm..nk tnye mcm segan2 lak.haha..yg pasti,aku x prgnent hokey wt mse ni.(kot2 ade yg pk cmtu ke)

so,ni nmber cik ani @ wak ani
016-6083277
minta maaf skali lg pd korg2 ye..
hope xde tanggapan negatif ke atas aku.
n mostly,thnx sudi singgah blog xseberapa ni.heeeee~~=)

contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com



tgh duk wt asgment ni tb2 duk terbace kt blog saffiyah. Dia ade wt contest baby ceria. pastu duk pk,nk msuk ke x..nk msuk ke x..(kang org pk aku bajet lak kn..)
tp since theme dia BABY CERIA n xperlukan voting bagai,aku pn nk try r..
jom reramai kasi meriah contest baby ceria ni..


contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com/

2. Anda harus masukkan gambar banner contest.

3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.

4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com/"

5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.

6. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.

7. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.

8. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.
19. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan.

9. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.

10. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).

11. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.


23. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.

TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
so,ni ler gmbor aku rase agak ceria..
sbb qaleesya ni cku ske kalau g playground,mkn comot2 n bce buku..
smoga ade rzeki utk qaleesya.aminn..


 " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog 


nama anak : NUR QALEESYA IZARA MOHD FAIZAL
NAMA IBU : NURUL BARIAH

hadia pilihan
.toys storage(pooh)

let's join this contest
tarikh ttup :7/7/2013

Saturday, 8 June 2013

korg percye lg ke kt bnda supernatural

tb2 lak nk up entry cmni mlm2 bute ni(err..xde r mlm sgt..da azan subuh pn.huhu).
ctenye, aku tb2 lak ade idea nk up story spooky cmni snce aku tgk rmai gak mak2 kt geng gojes tu ade experience.so,sje r nk share experience aku..

ikutkn,dlu aku stakt dgr2 cte je.typical malay,mmg akan ade ghost story kt mane2 pn.so,dr zmn skola mmg da d momokkn dgn cte2 cmni.cntohnye,my mom xbg kuar senja2.nnt kne sorok hantu kopet katenye.mmg btul2 r ktorg adik beradik xkuar umah ble da rembang2 senja.(bdk baek kn?).pastu klu mlm,my mom xbg kuar pas kul 11.katenye tme tu angin syurga trun (mcm cte p.ramlee).tme tu byk hantu tgh jln.hehe..kte tme tu bdk lg,dgrkn je r ckp org2 tua ni.tp ble da bsar,ade betulnye jugak kn..sbb mse aku form 3, my cousin kne sorok sbb maen myorok2 kt bwh tgga dpn umah dia(umah kampung) tme senja!ha..amek ko.3 hari hilang,tp dia cte (ble da jmpe blk) kt sne br sehari.err..seram hokey.

pastu tme aku kt skola, aku prnh gak experience ternmpk bnda ni..tme tu pg kul 5am,stndby dpn gate skola nk g perarakan merdeka kt putrajaya.(1st tme perarakan merdeka kt putrajaya-lupe thun bpe).tgh duk tggu bus tu, nmpk r byk bas kilang kuar.pastu terperasan atas bas tu,lmpu dia hdup.(yg lalu sblm2 tu xde lak hdupkn lmpu).pastu ntah cmne,mate ni ternmpk btul2 kt bwh lmpu dlm bas tu ade satu bnda putih duk berdiri pndng kt ktorg yg duk kt gate skola tu.(terbayang2 smpai skrg).mse tu xpk hape pn..sblm tu bnyi anjing xyah ckp r.ktorg wt2 xtau je..ble bas tu da lalu,smua snyap.pastu ade yg mulut lepas ckp "eh..ade ke org kilang pkai baju putih?.npe dia berdiri?",choiiii!msing2 rse nk lempang je bdk tu.pastu msing2 trus mcm xsdap bdn.haha..tu r first tme..tp ktorg bajet mcm de minah kilng tu da lmbt,dia stndby r pkai telekung atas bas tu.then mybe tmpt da penuh,dia berdiri r..(ayat sdapkn ati)

mse aku blaja kt dungun dlu,tiap kali nk stdy week je,byk r cte hantu kuar.last kecoh psal pocong."pocong mengganas di uitm dungun".hoo..tme tu nk jln sndiri pn takot kot.yg kne lak kolej pmpuan.xtau r btul ke x,tp mmg ramai yg terserempak dgn bnda tu.pncanye,kolej lame kt sne diorg g robohkn.ntah r..alhamdulillah,aku xde r ternmpk ke,kne kcau tme tdo ke dgn bnda tu.yg pasti,nk g toilet pn smpai 2,3 org temankn.hahah..

ni yg terbaru, aku xtau r btul ke x..tp da terjadi kt ktorg n my baby. mlm tu hubby ajak g bli mknan.da kul 12.30 mlm tme tu.dia tnye,nk bw qaleesya x snce my dad xtdo lg.aku dgn cnfident, bw je r.xde pape.naek kete je kn..ktorg pn bergerak r ke kedai yg slalu g.(ade 2 kdai yg xttup smpai kul 2).ironinye,mlm tu smua kdai ttup.sunyi sepi kot.aku yg drve,qaleesya duk kt pangku abah dia.then tme ktorg lalu dpn skola rendah agama ni,hubby da prasan dia mcm merengek sbb tme tu dia g pndang skola tu.aku mmg xprasan tme tu.trus r drive blk umah.smpai umah msuk bg salam.trus bsuh mke masing2 n msuk blik.hubby yg dukung qaleesya tme tu trus r knon nk landing atas katil,tb2 qalesya nagis jerit2.aku mrh hubby npe dia cmtu.then knon aku nk pujuk,ajak baring,beria2 dia xnk.duk geleng kpale.pastu aku tgk dia mrengek laen mcm,trus kau ckp cmni " ucuk,bsuh r mke qaleesay,bce ape2.setan ape r kacau ni!!".hoi,slmaber ok tme tu.(sbb aku pn mcm da kne smpuk kot.hahha).hubby trus bce fatihah +3 qul bsuh mke dia.then hubby xbg bg aku msuk bilik.dia amek kaen batik,kipas satu bilik smbil bce bismillah.tggu dlm 5 min,br msuk n qaleesya trus snyum2 bring ats katil..

esok tu hubby cte kjadian sbnr.dia ckp tme lalu dpn skola tu bulu tengkuk da meremang,tp dia diam je.antare aku dgn dia,dia lg snang rse bnda2 cmni.sbb prnh skali tu,lalu dpn satu rumah besar,mse tu dia ingt umah tu ade org dduk pdahal yg aku tau umah tu da dkat 6 bulan xde org.dia leh ckp kalau dia blk kje nmpk pntu umah tu terbuka r,,ade org r.ble aku cte umah tu da xde org br dia terdiam.then satu mlm,aku dgn dia blk dr mane ntah naek motor,lalu dpn situ,tme tu aku mmg xpndg r umah tu (aku lg ske elak pndang tmpt2 cmni).aku duk pndng kiri,dia duk pndng dpn.pastu aku rse kpale dia gerak pndng kanan n serentak tu dia ckp "alamak!".aku lak "aduhai..."ktorg snyap je pastu xckp pe pn smpai r nk msuk simpang umah.turun je motor hubby suh g paip dp basuh muke,bce fatihah 3x.(tme tu da tau da dia ade ternmpk bnda).ktorg xtrus msuk umah.duk luar dlm 5 min,laki suh ludah kiri 3x.br msuk.esoknye br dia cte yg kt dpn umah tu dia nmpk ade bnda btul2 duk dpn pntu bwh lmpu.aku pn mrh r,yg g pndng umah tu npe..

tu r,bnd2 cmni kalau xnk cye pn ssh gak.sbb ni smua kje jin n syaitan yg mmg da berjanji da sesatkn kaum adam.so,kte sbagai mnusia ni kne r siapkn diri kte dgn snjata yg ptut.percye xslh,tp jgn smpai tahap syirik.

p/s : dlu tme korg ngandung or pantang,ade x org suh bw pisau kecik ke,pin ke pkai kt bju dlm or letak bwh bntal bby korg?pastu ade x suh letak pnyapu lidi dkat2 area yg ade bby kte n buh al-quran/yassin bwh bntal baby?

Thursday, 6 June 2013

sehari di Putrajaya


Bismillah..aritu aku g putrajaya tme uitm cuti hari gawai..xde r plan pn..maen ckp mulut je..ajak my mom n dad skali..niat nk g masjid putra and masjid  besi yg baru tu je..
so, first destination Masjid Besi / masjid sultan mizan..kagum gler kot mse mule2 smpai.msjid ni d bina btul2 kt tepi tasek.masjid kedua di putrajaya dan yg terbesar d putrajaya. Mampu memuatkn 20,000 jemaah pd satu mse. dibina 80% besi da 20% konkrit.msjid ni amalkn system go green.no air-cond..terbuka je msjid ni..mnggunakan angin dr tasek n air yg ade d sekeliling msjid.dlm tu mmg ko rse r angin dia cmne.nyaman je..
d sbbkn aku g tu tgh ari bute,so aku pkaikn r qaleesa bju seksi meci..msuk msjid tu ktorg cover dia pkai napkin je..then tme dia berlari riang xde r kaen tu kt bdnkn..




mke happy gler dpt g masjid

my mom posing dulu

qaleesya kalau nkmpk kubah masjid mst dia letak tgn kt tlinge ala2 azan gitu



pntu msuk,strght tu leh nmpk bgunan mahkamah tinggi

"hai semua..i kt masjid u'olls"

next, ktorg g masjid putra + bgunanan pentadbiran.(mls amek gmbr).huhu.xde ape pn yg best.tp qaleesya nmpk bgunan pntadbiran tu pn dia letak tgn kt tlnge nk azan.sbb ade kubah kn..hoho..dun get cnfius my baby..pastu nmpk ade cruise, trus my dad suh naek.err...mlas sbnrnye..tp lyn je r.
harge utk cruise tu boleh refer kt gmbr . aku of coz r pkai student price.dpt r rm20..my mom pesara dpt half price.husband je r kne byr full chrge rm30.ikutkn nk naek dondang syg je..tp dia ckp baby xleh naek.kne naek cruise je..so,xleh nk wt pe r.duration adlh 45minit.




atas kapal tu nnt ade juruterang..(bkn juterbang tau).dia akan explain smua psal putrajaya.aku ske mamat tu..sbb byk kot yg aku br tau.(mls nk google kate ko).smpai skrg aku ingt lg pe yg dia ckp.interest fact about tasek putrajaya.ianya adlh tasek buatan manusia.mngambil mse 4tahun utk disiapkn.2 tahun utk korek,2 tahun isi air dr sg ckt kjang n other sungai.(lupe).trdapat lbh dr 46 spesis ikan air tawar.aktiviti memancing tidak dibenarkn.mse karnival belia aritu br first tme diorg wt pertandingan memancing.spnjg tasek trdapat 8 jmbatan yg dibina brdasarkn struktur jmbtan yg sedia ade d seluruh dunia sperti sydney, san francisco, dan sbagainye..ha..ni je r kot yg aku ingt.
pastu,mamat tu tnye soalan..cbe teka bgunan apekah ini..ade yg ckp stadium,pusat akuatik.mcm2 r..agak terkejut gak r jwpn dia..cpt,spe jwb mmg dia hebat.


kt blkng tu resort 5 star yg ade kt putrajaya..pullman hotel& resort.bgunan tinggi kt blkng tu lak bgunan kmeterian pendidikian & kementerian pelancongan.(ok..aku br tau..sedih x?)

ni mke mak2 tgh mrh sbb anak xmo trun dr cermin tu..

msjid besi dr pndngan tasek.

ktorg gerak blk dlm kul 6.30 trus g kFC blnje my mom berbuke puase.pe pn,mmg best r skali skala jln2 cmni..spe kate g putrajaya tu lame mmg pelik r..

tp mse jln nk g kt jeti cruise tu my mom jatuh..so sad.kaki dia terseliuh.esok tu kne urut dgn cik ani..mnjerit hokey.haha..poor my mom.alhamdulillah da ok.skali urut je.mmg best r cik ani ni

Monday, 3 June 2013

pe yg patut aku rse?

skadar nk meluahkn prasaan..
letih tol aku kalau cmni..
aku pnye duk smngt nk g kelas awal2 pagi bute,ble da smpai kt klas dpt msg "bear,klas cncel..td miss br bgth".' bear,klas cncel,td encik br bgth".ok..siyes aku sentap gler kalau dpt msg cmni pepagi yg indah.rosak mood aku utk 2jam yg cancel tu..

ye r..korg bygknlah..
aku duk shah alam..
merempit dr sne seawal jam 6.50 semate2 nk smpai dlm 8.15..(ni kalau xbw laju r kn.mngikut had laju yg ditetapkan).
kre embun pagi pn xkering lagi kt jalan tu tau aku da mrempit sorg2 ikut guthrie tu bagai..
smpai puncak alam ni dlm kul 8.10 gitu..tgk hp..dpt msg cmtu.
cnfirm r aku agak sentap kn..
tp pe aku leh wt?xkn nk ckp kt lecture aku "tlg r bgth awal kalau klas cncel".ok..spe aku utk ckp cmtu.
kte kn mnusia..mybe smua ni emergncy ke hape ke.
siyes aku xkesah sgt kalau umah aku btul2 duk blkng uitm ni..
dpt msg klas cncel kul 8.29 (1minit sblm klas strt pn aku xkesah.)

kalau aku lmbt gerak dr umah pn (kul 7.30pg) aku akan tergopoh2 bw motor tu..
and of coz r kn aku kne bw laju..
elok2 ikut haD laju DA JADI HAD MERAPU SMPAI 140KM/J.
smua tu sbb kejarkn mse..
hmmm..nseb r kn...
da nme pn student..


pe pn,smua ni wt aku sedar..
if aku jd lecturer stu hari nnt,
aku xnk wt anak didik aku kcewa cmni..
insyallah..
doakn ye utk aku..

Sunday, 12 May 2013

harap maaf?

harap maaf ye pd reader blog i yg xsberapa ni..
siyes mnt maaf sgt sbb lps ni da xleh sgt nk mnghupdate blog yg suam2 kuku
aku nk kne fokus kt study.
skrg test 1 smua da settel.
tgh duk pulun prepare utk presentation and test 2.
asgment pn br half way
pe pn, wish me luck and all the best
rse debar je sem ni
sbb aku dpt rsekan kemalasan dlm diri aku yg smakin menebal
adakh ini tnda tutt..?
haha..opkos not..
aku dlm family planning
tp ble dgr classmate 2 org tgh berbadan dua, i is jeles ok..
haha..
nk ngandung blk..
ckp kt hubby " jom bg qaleesya adik"
and hubby just senyum je..
ahahhhh..
not ready yet..
let us be more stable on how to raise our beautiful daughter.
Insyallah..smoga smuanye dipermudahkn..

kalau de yg tnye pe yg qaleesya leh wt skrg?
aku akan jwb : dia da pndai jln mcm org tua..tgn kebelakang".erkk..leh imagine kn?
hahaha..
siyes lawak
mcm nenek2..
even my mom pn xjln cmtu..
ok..
im going to sleep..
esok de individual presentation
hope everything smooth..
aminnn..

Monday, 6 May 2013

seroound ke tanjung harapan klang

mke suke dpt jenjalan

alhamdulillah..ahad lepas aku duk iku my mom n dad g jenjalan kt Tanjung Harapan..lme gler kot xg sne.ade r slm setahun..hehe..rse mcjauh gler lak..ctenye,ayah n mummy aku nk g morib.tp duk lewa2 last dah kul 5.haha..g yg dekat je r..so,yg ade laut pling dekat adlh Tnjung Hrapan.

smpai sne dlm 5.40..suk tepi tebing tu..air lak tgh psang.mmg cun r..rmai gak mnusia yg duk memancing kt tepi benteng tu..joran bpe kaki pnjng daaa..haha..khusyuk btul yg duk mncing tu..nseb r hubby bkn kaki mancign.jenuh kot menunggu..kalau kt tepi2 ni xpe lg..yg jns ske duk tgh lautn tu?haishh..(spe yg rajin ikut hubby g mancing mmg i tabik spring kt u oulls)

kt sne xwt pe pn..duk sembang tgk org..tgk laut.pastu bli burger kt gerai tepi tu.bli air botol..mkn2,trus chow.dlm kul 6.30 gak ktorg gerak blk.kt sne ade gk org karoke.tp yg ni aku xsmpat survey lak.kne byr bpe ke hape ke.pk nk blk je tme tu.hehe..

pe pn,aku ske aktviti cmni.leh wt anak kte sihat smbil mnghirup udara segar kate ko..hahha..



khusyuk tol mrenung ape ntah msing2.haha..

p/s: pe aktivit korg lak kalau xde bnda nk wt?hee..share jom

Friday, 3 May 2013

wishlist lagi??


ok...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
aku nk belikn qaleesya benda alah ni..
aci x?
haha..

ske sgt bnda ni mse 1st tme nmpk kt toy r us IOI puchong dedulu..
pastu duk cte nk bli..
hrge dlm rm 90++
smpai lani xde gk beli..

pastu..aku duk idam bnda ni lak..(ade kot aku cte)

yg ni pn..smpai ke sudah aku xbeli..
hrge kt GM klang dlm rm180 gitu..
sbb aku duk pk..berguna x?
mse nk bli tu,ngam2 lak qaleesya da pndai jln..
trus cancel..
pk bnda laen.
ohh..sungguh xtetap pendirian
haha..tp aku rse sbb bajet kot..
kne kre btul2..aku kan student yg subsidi oleh suami sepenuhnye..
kesian lak dia kalau bini ngidam mcm2 ni
hahaa..

pe pn,insyallah aku akan cbe gak bli dua2 bnda alah ni..
srius fall in love..
cari yg preloved kan maen lg payahnyee..


Thursday, 2 May 2013

PERHENTIAN ISLAND day 3..last day

before ktorg blk,ktorg sempat menyinggah kt coffe house utk bfast.aku order teh ais je..my hubby xmo bfast..ida n bihan order banana pancake..tp sudahnye smua duk bedal nasi goreng staff yg jaja bw.

ni tme tgh tggu bot..lme gak r ktorg tggu..merana skejap..haha

wajah qaleesya yg xmndi pg.haha..tp npe mke aku lg nmpk mcm xmndi?errr??

ni lak ble abah dah strt kebosanan..comel gler kot duck face.haha..

ktorg naek bot besar..siap leh berlari2 kot..haha..tp tme ni qaleesya mngamok2 nk tdo lak.ssh gler nk bf.aku lak xbw nursing cover.pdan mke kau!

yg laki2 tu smua staff flora bay..diorg duk naek skali sbb nk g sberang..nmpk x bot kecik kt blkng tu?bot tu kne tunda dgn bot besar ni..tu yg lmbt gler perjalanan blk.dekat 1jam!!

mke  xbrape pasrah nk blk

smpai kt jeti besut,smua duk sarapan kt kedai makcik yg sgtlah mura.hoii..roti canai ksong 70sen je beb.nsi dagang laeuk ayam rm3.50..teh air rm1.20..roti telur rm.120..mmg syok gler.sgt2 murah n yg penting sedap..tp xde lak gmbr..kdai tu btul2 dkat blkng tndas awam yg mnghadap jeti besut tu.(kot2 ade yg nk mrase ke kan..)

so,expenses aku utk g perhentian ni adlah sperti berikut :
minyak rm200 (secara kasar)
tol pergi blk rm60
mkn rm200
souvenir rm50
belanja merepek rm50
keropok lekor+losong rm120
tmbng bot rm140
total = rm820 
kalau tmbh bilik rm 340
snorkelling 2pax rm80
ha.takot nk kire..haha..
alhamdulillah..
pastu..kne ikat perut r masing2..hahah.pdan mke kan??
xpe..kne redha..sbb ni asgment,bkn sje2 mnggatal..

sekian,ni je r yg aku mampu cite..
tp hasil drpd kajian yg aku wt,kot2 ade yg nk tnye2 ke mngenai Pulau perhentian..leh je tnye..
insyallah kalau aku leh jwb aku akan jwb..(da mcm kaunter penerangan pelancongan lak)

Wednesday, 1 May 2013

my new habit n love

my new fren..habit..n love..
syg gler aku kt grop ni..
grop pling superb..
walaupn msing2 xknal,ktorg berkongsi pendapat,crita,meluah perasaan..
sgt2 sronok..
dr alam maya bertemu d alam realiti..

thanx to kak mimyy yg menginvite sy yg baru bertatih lg dlm dunia blogging ni
n thanx to admin sbb approve sy..
semoga ukhwah yg terjalin akan berterusan smpai anak bersusun nnt..
hahah..
syg smua yg ade dlm grop..thanx again..

Tuesday, 30 April 2013

E-cigarettes: can it reduce smoking habit or it's just a trend?

wah..bukan maen ilmiah lg topik ko kn bear..haha..xpe2,da nme pn student..smetme kne gak post smethng yg ilmiah gini..nk post bab2 mkanan ni mmg jenuh r aku nk masak smbil menangkap gmbor kt dapur tu.haha..

ok,ctenye cmni..sem ni aku de amek research method pny sbjek.so jenuh r cri topik yg sesuai.then my groupmate (all males) suggest utk wat topik e-cigarettes ni.im just fine!haha..topik2 cmni pmpuan pn kne amek tahu gak tau.bkn utk laki je.

E-cigarette or ENDS ni da strt lme.dr tahun 2003 kt UK.(correct me if im wrong.)mse mle2 production hrge kan maen lg mhal.now da mkin melambak kt psaran,jd sama mcm economic.ble ade demand,supply brtambah n hrge berkurang.wahh..(bangga lecturer economy aku).haha..lbh kurg gini r.now kt mrket korg da leh dpt dgn hrge rm50 utk sebantang bnda alah ni.

aku lak sjak ade bnd ni duk support laki aku utk brtukar dr rkok biase ke bnda ni.why?sbb..:
1.jimat..ye..sgt jimat kalau org tu tau mghargai stiap bnda.utk cost permulaan mmg tggi.kdg smpai beratus2.tp pk utk long term..skotak rokok average rm9++.leh tahan bpe ari?let say 2 days,a week da bpe?a month? by using this, u can save more money.save money for husband mean can spend more for urself or baby.AGREE???haha..
2. Less harmful..ok,mksudnye..cmpare to rokok biase,bnda ni contain less chemical than the real one.mmg kalau wt rsearch ade yg ckp bnda ni akan wt sakit paru utk long term nnt.tp back to the rules, fngsi bnda ni adlh utk reduce smoking habit n perhaps can stop smoking.ampa compare r rkok sbtng tu ade brape ribu kimia dlm tu.hat ni cme ade dlm 5 bnda je..sila google apekah ianya..(im not science stdent)
3.Environmet friendly..ha,hat ni aku ske gak.sbb kalau gne bnda ni leh kurangkn pncemaran.antaranye pncemaran putung rokok yg bersepah sne sini.xcye,cbe korg brhenti tepi jln,tgk smph ape pling byk kt Malaysia ni?kalau x kotak rkok or putung rokok.gne bnda ni pn reduce air pollution..kurang dak carbon dioksda yg terhasil dek rkok biase.
4.help in reduce smoking habit..aku xckp pn gne bnda ni cnfirm leh brhenti.sbb pd aku org yg da merokok berpuluh tahun ni mmg payah r nk stop.y they addicted to smoke?because nicotine contain in cigarettes.so,by using this,which is contain less nicotine i do believe it will help smoker to reduce smoking habit.refill dia biase ade yg 12mg nicotine,10mg or 5 mg..ade gk 0mg nicotine.ikut korg r nk yg mne.

ok,aku rse ckup kot aku duk share fact ni..

tp aku rse,krajaan should impose rules n regulation kot terhadap e-cigarette ni.knp ko ckp cmni bear?sbb..ko hagak2 r kn,leh x budak 10 tahun bli bnda ni kalau diorg ade duet?of coz d answer is YES.knnn??sbb xde rules n regulation kt Malaysia ni yg prohibited bnda ni utk bwh umr.yg krajaan duk kecoh ckp bnda ni bhaye.ha..gitu r.pastu kecoh lak krajaan ckp bhaye sbb nt kurang cukai tembakau.funny pn de.tp lantaklah kan..
ok..ni hat laki i pnye..ktorg bli rm280.kt luar jual siap ade yg ltak dkat rm400..

bnda2 cmni kne rajin cri..sme mcm ble kte nk crikn bnda utk anak kte.duk usha sne sini nk dptkn hrge terbaek.hehe..(merujuk diri sndiri).

kot2 ade yg nk hadiahkn utk suami ke.abg sepupu,kengkawan..leh je aku tlg belikn.no extra chrge.smentara brother yg aku bli ni still ltak hrge rndah.haha..

PERHENTIAN ISLAND DAY 2..let start the engine!


day 2 ni kte lyn je r gmbar ye..

nk bertolak island hop..driver boat pok hassan..the other one is foreigner who stay at this resort for 3 month

 bdk ske naek bot..
 jeti at gua buaye..not maintained by the local authority
nmpk x kt ats bukit tu..ade wind turbin.the first in ASIA.korg leh google..
tp xde kegunaan pn.knon nk jana electricity,tp jd tukun je.
 why my face like that??
 GUa Buaye..nme gitu sbb kalau dr atas peta,pulau ni bntuk mcm mulut buaye


 Qaleesya sunbathing
 belajar berenang dgn ibu yg xbrape reti brenang ni..

pulau kecik..sini more to socializing.byk pub..not suitable for family..

qaleesya duk ikut je makcik mne pn..abaikan mke ibu dia.haha


 geseng aku duk pulau ni weiii..
 CAUTION TO VISITOR..
 projek gajah putih by the government.

ni ktorg duk ralit tgk ikan bwh bot..beribu ikan..

TO BE CONTINUE>>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Template by:
Free Blog Templates