Wednesday, 18 September 2013

korang yakin ke dengan air yang korang minum?

bismillah..
tb2 lak wt tajuk ala2 ilmiah gini kan..sblm tu aku mnt maaf kalau ade tersalah info ke hape ke.kot2 blog aku ni tb2 ade pkar nutrisi ke,doktor ke yg bace n hentam,aku trime..ilmu kne kongsi kan..kalau salah leh betulkn.

secare jujurnye,my mom adlh org yg concern about water health kt umah ktorg sjak ktorg kcik lg.so,nk dikira sejak kecik lbh kurang 5 water filter my mom da beli.tapi adakah air yg ktorg mnum bersih??haa...
terbaru my mom gne satu jenama ni.agak popular d Malaysia.so,kte pn yakinlah kan.then...one day, i start googling n reading some journal.i found that...(suspen sket)

air yg kte mnum tidaklah sebersih yang di sangka.YES!so,bear start my research about this issue.byk fakta2 yg amat mngejutkn diri ni.air yg kte sangka bersih n jernih tu sbnrnye tidaklah sebaek yg d sangka.we called it as "air sakit"
ok..ni adalah buktinye.
ape kandungan air sakit ni?
here they are!

stakat hari ini,kt Malaysia cuma ade 2 penapis air yang betul2 bersih.which is Eken Bio pure and Coway.yes..this 2 only.aku sndiri dah tgk ujian air ke atas air yg aku mnum kt umah hari2 tu.scary!!terdapt lbh dr 40juta bahan terlarut dlm air yg aku minum.ujian ni leh d buat menggunakan TDS (Total Dissolved Solid)

ni pulak sistem air bio pure by Elken.

korg pernah dgr cmni x? "buat ape nk air bersih2,nnt xde khasiat dah.".ok..utk mnjawab persoaln tu,back to sains,apekah kegunaan air didalam tubuh bdn kite?air dlm bdn berfungsi sebagai 'transporter' shaja.sgalae mineral sebaiknye dtg dr sumber sayuran dan buahan yg kita makan.percaye atau x,sbnrnye kalau bdn kte terlebih mineral pn xelok utk buah pinggang kita.buah pinggang kita kalau xmampu nk memproses lebihan mineral,mmpu mngakibatkn kegagalan buah pinggang.sbb tu jugaklah kt Malaysia makin byk pusat dialisis n salah satu puncanye adalah AIR.

terbaru ade kes, bdk 9 tahun da kne dialisis buah pinggang.salah satu punca sbb terlalu byk mkn junk food n of course d other course is from water they consume.anak sedara aku pn ade yg da kne sakit buah pingang pdahal umur baru 7 tahun.mak dia mmg guna air direct dr paip je.no water filter at all.

kalau sesiapa ade water filter kt rumah,cbe check logo ni.im sure ade..

tapi siapa yg kt filter dia ade logo ni?

ape dia WQA ni?diorg ni adlh pakar yg membuat kajian air di seluruh dunia.S-300 adlh yg terbaek kt Maaysia.Untuk mndapatkn standard ni perlu lulus dlm 15 ujian.Elken stakat ni mmg da lulus.stakat ni hanya terdapat 4 syarikat di seluruh dunia yg mndapat persijilan EMas S-300.

* ni data 2 tahun lepas.recently, terdapat 50,000 org di Malaysia yang membuat dialisis buah pinggang.


sebenarnye,byk lagi aku nk cite pasal issue ni.so,kpd korg yg concern about this issue,kindly leave your comment.kalau ade byk request n feedback,insyallah aku akan smbung lg psal issue yg pada aku sgt penting cmni.

1 comments:

Umi Qi said...

Good article bear...sgt2 membuka mata Umi Qi untuk berhati2 selepas ini...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Template by:
Free Blog Templates